perjantai 4. tammikuuta 2013

Luumukakku ja lohivoileipäkakku

Juhlimme eilen äitini syntymäpäiviä ja päätin valmistaa sen kunniaksi vähän tarjottavaa. Vieraita ei tällä kertaa muita ollut, sillä äitini oli flunssassa, mutta kummasti kakut piristivät hänen oloaan. Kumpaakaan kakkua en ollut aiemmin tehnyt, joten jännityksellä odotin, onnistuisivatko ne. Tykkäsin molemmista tosi paljon. Isäni mielestä lohivoileipäkakussa olisi saanut olla enemmän koristeita. Luumu ei hirveästi kuivakakusta erottunut, mutta varmasti tänään on maku jo voimakkaampi. 



Luumukakku
4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
2 tl ruokasoodaa
175 g voita 
1 dl luumuhilloa/sosetta
200g maustamatonta jogurttia (esim. Bulgaria)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja anna sen hieman jäähtyä. Lisää voisulaan luumuhillo/sose ja maustamaton jogurtti. Sekoita seos kuiviin aineisiin. Voitele ja korppujauhoita kakkuvuoka ja paista 175 asteessa n.1h. Luumukakku säilyy jääkaapissa n. 2 viikkoa ja paranee "vanhetessaan". Sen voi myös pakastaa.


Lohivoileipäkakku (n. 4lle)
12 palaa paahtoleipää (täysjyvä- ruis tai kaura)
maitoa kostutukseen

Täyte
150g savulohta
100g tuorejuustoa (savulohi-piparjuuri)
150g ranskankermaa
1 punainen paprika
1 dl tuoretta tilliä
vähän mustapippuria
(sitruunamehua)

Kuorrute
200g ruohosipulituorejuustoa
Koristeluun: kurkkua, kirsikkatomaatteja, sitruunaa yms.

Leikkaa paahtoleipien reunat tasaisiksi neliöiksi eli poista "reunat". Kostuta ne kevyesti molemmilta puolilta (huom. täyte kuitenkin tuo vielä nestettä, joten tämä kannattaa tehdä varoen) Suosittelen kostuttamaan liitoskohdista ja reunoilta. Asettele leivät kelmun tai voipaperin päälle 4x3 siivun kokoiseksi levyksi. Valmista täyte pilkkoamalla savulohi ja paprika pieniksi paloiksi sekä silppuamalla tilli. Sekoita lohen kanssa tuorejuusto ja ranskankerma. Levitä seos leipälevylle. Lisää päälle paprikan palat ja tillisilppu. Kääri levy rullaksi kelmun/paperin avulla ja laita se yöksi jääkaappiin. 

Pura rulla kelmusta ja aseta tarjoilualustalle. Levitä notkistettu tuorejuusto lastalla pinnalle ja koristele. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover