tiistai 9. huhtikuuta 2013

Mariannen makuiset whoopie piet





















Whoopie piet ovat sellainen herkku, joihin ei voi reagoida kuin yhdellä tavalla: vau! Tai whoopie eli suomeksi jipii! Näiden ihanien herkkujen nimi tulee legendan mukaan niiden herättämästä reaktiosta, enkä yhtään ihmettele miksi. Whoopiet ovat tulleet tunnetuksi maailmalle vasta viime vuosina, vaikka Amerikassa näitä on leivottu jo vuosisadan alkupuoliskolta lähtien.

Jostain minulle oli syntynyt sellainen oletus, että nämä olisivat täytekeksejä. Olin kuitenkin täysin väärässä. Kovan keksin tilalla on ihanan pehmeä ja kuohkea kakkumainen "keksi" ja välissä paksusti herkullista täytettä. Whoopie piet voi leipoa todella pieniksi herkkupaloiksi tai isoiksi leivonnaisiksi. Täytettäkin voi varioida monella tapaa: olen nähnyt muun muassa suklaisia, kinuskisia, hedelmäisiä, minttuisia ja jopa maapähkinävoilla maustettuja täytteitä. Yleensä täyte koostuu vaahtokarkkilevitteestä, jonka voi tehdä (ja kannattaa tehdä!) helposti reseptiin linkatulla Valion ohjeella.

Whoopie piet ovat muuten mahdottoman hyvä herkku juhliin. Menevät varmasti muutamissa minuuteissa parempiin suihin! Näiden whoopie pies -leivosten ohjeen löysin Lunni leipoo -blogista. Seuraavaksi olisi tarkoituksena koittaa ainakin mokka- ja sitruuna Whoopieseja. Naminami!


Mariannen makuiset whoopie piet
15-20 kpl

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 muna
2 dl piimää
1 tl vaniljauutetta/vaniljasokeria

Täyte:
1 prk (200 g) Fluff-vaahtokarkkilevitettä (tai tee täyte tällä Valion reseptillä)
100 g voita
1 dl Marianne crush -rouhetta
(tilkka punaista elintarvikeväriä)

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sekoita keskenään taikinan kuivat aineet, siivilöi tarvittaessa.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi fariinisokerin kanssa kuohkeaksi (muutaman minuutin ajan). Lisää muna ja sekoita.
Sekoita vaniljauute/vaniljasokeri huoneenlämpöiseen piimään. Lisää voivaahtoon vuorotellen piimää ja jauhoseosta.
Pursota taikinasta reilun ruokalusikallisen kokoisia nokareita leivinpaperille, jätä parin sentin leviämisvarat. (Lisäys: jos taikina on sitkeää eikä muotoudu ympyräksi, voit tasoitella pursotetun taikinanokareen kaakaojauhotetulla lusikalla. Mitä littanampi nokare, sitä isompi "keksistä" tulee. Tällä taikinalla tehdyt Whoopie piet eivät levene samalla tavalla kuin tavalliset!)
Paista uunissa n. 10 minuutin ajan ja anna kuorien jäähtyä ritilällä täysin.
Valmista täyte vatkaamalla kaikki ainekset sekaisin, käytä huoneenlämpöistä voita. Lusikoi (tai pursota) kuoren päälle n. ruokalusikallinen täytettä ja paina päälle toinen kuori. Täytettä saa olla reilusti.




3 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä. Tämä teidän blogin ulkoasu on aivan ihana mutta tässä on yksi huono puoli tätä on hankala käyttää motiivi laitteella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Muokkasin mobiiliversiota paremmaksi, toivottavasti nyt toimii! :)

      Poista
    2. Toimii todella hyvin nyt. Kiitos

      Poista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover