perjantai 3. toukokuuta 2013

Ruokamatkailua Kreetalla

Eilen kotiuduin viikon kestäneeltä Kreetan matkalta, joka oli täynnä herkullista ruokaa ja juomaa upeassa säässä. Ajoitus oli siinä mielessä mahtava, että kauden vasta alettua ei ravintoloissa ollut vielä hirveää tunkua. Kuvia tuli otettua valtavasti ja vielä enemmän tuli syötyä, joten tässä nyt (pitkä) esittely Kreetan ruokakulttuurista ja muutama ravintola- ja tuliaisvinkki. Varoitus: tämä saattaa aiheuttaa matkakuumetta!

Ensin hieman perusteita kreetalaisesta ruokakulttuurista. Kreetalla paikalliset syövät lounaan yleensä keskipäivän aikaan ja päivällisen aikaisintaan kello yhdeksältä. Siksi hyvää ravintolaa voi joskus olla vaikea huomata sillä perusteella, onko syömässä paljon paikallisia, ellet suuntaa ravintolaan vasta iltaisella.

Kreetalaiset ovat elämäntyyliltään rauhallista sakkia, ja ruokailu kestääkin yleensä jopa monta tuntia. Kun tilaus on tehty, tuodaan pöytään usein leipää, joka voi olla ilmaista tai maksaa esimerkiksi euron per ruokailija - kannattaa tarkistaa menusta, ellet halua ylimääräisiä lisäkuluja. Tämä siis silloin, jos et tilaa muita alkupaloja.

Kreetalla ruoka-annokset ovat lähes kaikkialla valtavia. Siispä pienempään nälkään kannattaa tilata seurueelle vain muutama annos, ja tarvittaessa tilata lisää ruokaa. Kun ruoat on vihdoin syöty, vinkkaa tarjoilijalle kuitista. Rahat jätetään useimmissa paikoissa pöytään, ja on hyvän tavan mukaista jättää pieni tippi. Yleensä pääsääntö on, että kuparinvärisiä kolikoita ei jätetä.

Kuten sanoin, kreetalaiset ovat erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Jokaisessa ravintolassa ruoan päätteeksi tultiin tarjoilemaan joko rakia (paikallista pontikkaa) tai esimerkiksi jäätelöannos tai leivos. Ruoka oli joka paikassa älyttömän hyvää, ja uskalsin jopa maistaa miekkakalaa ja mustekalaa. Saarella ei kasva nautaa tai sikoja, joten maitoa ja tavallista juustoa on aika vähän tarjolla. Sitäkin enemmän syödään lammasta ja vuohenjuustoa, joka maistui aivan erilaiselle kuin olen tottunut täällä Suomessa syömään.

Kreetan hinnat ovat Suomen hintoja halvempia. Esimerkiksi valtava kahden ihmisen salaatti maksoi n. 5 euroa ja iso annos lihaa siinä 8 euron paikkeilla, riippuen tietenkin ravintolasta. Viiden ihmisen ruoat leipineen, juomineen ja jälkiruokineen maksoivat n. 25-45 euroa. Jos haluat tuoda Kreetalta tuliaisiksi jotain ruokaan liittyvää, suosittelen ostamaan oliiviöljyä, hunajaa tai viiniä, jotka ovat myös edullisia ja herkullisia.

Maleme Imperialin ravintola

Yövyimme Maleme Imperial hotellissa, jossa myös kyseinen ravintola sijaitsee. Kävimme syömässä muutaman kerran, ja tilasimme talon salaatin, kreikkalaisen salaatin, kanasalaatin, juustopitsaa sekä pastaa, jossa oli mereneläviä. Ruoan lopuksi sai vielä ilmaiseksi herkutella ravintolan jälkiruokabuffetissa, jossa oli kaikkea aina leivoksista jäätelöön. Hinnat olivat todellakin kohtuullisia; esimerkiksi valtava kahden ihmisen salaatti maksoi parhaimmillaan vain viisi euroa. Parasta ruoassa oli se, että kaikki ainekset tuotetaan saarella, eikä ravintola käytä pakastettua ruokaa. Menu on myös suomeksi, ja tilaus hoituu myös suomen kielellä. Ravintolan vieressä on lisäksi allasbaari, josta saa herkullista pikkupurtavaa ja juomaa mahtavalla palvelulla höystettynä.

Mythos Cafe Bar

Jo kadulla meitä tultiin kättelemään, ja luvattiin ilmaiset alkudrinkit - päätimmepä syödä tai emme. Tarjoilija henkilökohtaisesti suositteli meille alkupaloja, joissa rapean kuoren alle kätkeytyi vuohenjuustoa ja minttua. Ruoaksi otimme grillattua kanaa ja paneroitua kalaa, jotka olivat todella herkullisia. Alkudrinkiksi saimme sitä mitä halusimmekin, eli valkoviiniä ja limsaa. Lopuksi pöytään tuotiin myös "pieni" jäätelöannos, joka olisi Suomessa maksanut helposti kuusi euroa. Kävimme syömässä ravintolassa myös myöhemmin, jolloin koko porukka otti ruoaksi erilaisia pastoja ja täytettyjä kasviksia. Tästä ravintolasta jäi erityisesti hyvä mieli jokaisen käyntikerran jälkeen, vaikka tarjoilijat olivatkin välillä hieman huppelissa. Jos kaipaat hyvää ruokaa ja erittäin vieraanvaraista palvelua, löytyy tämä ravintola Malemen rantakadulta ihan hotellin läheisyydestä.


Amphora Restaurant Haniassa

Jos matkustat Länsi-Kreetan lomakyliin, vieraile ehdottomasti Haniassa. Vanhan sataman ympäristössä on valtavasti ravintoloita, joista söimme ensimmäisen kerran perinteiseltä näyttävässä Amphorassa. Ravintola sijaitsee aivan satamakadun toisella laidalla, ja sen tunnistaa helposti sinisistä pöydistä. Äidin kanssa otimme Kreetalaisen salaatin, toiset ottivat souvlakia (lihaa vartaassa) ja pitsaa. Todella herkullista ruokaa, ja palvelu oli taas kerran mahtavaa. Parasta oli kuitenkin sijainti aivan rannan tuntumassa, upeat maisemat ja ihana sisustus. Ruoan lopuksi saatiin vielä maistella paikallista herkkua, jonka nimeä en juuri nyt muista. Sitä ei kuulemma osata tehdä missään muualla kuin Haniassa!

Cafe Remezzo Haniassa

Ravintola sijaitsee Hanian vanhassa satamassa toisessa päässä satamakatua. Täältä löytyy varmaan kaupungin ainoat isot pitsat ja muutenkin kattava menu. Itse maistelin kasvispastaa, ja Otso kokeili kanaa hunajalla ja sinapilla. Aika jännä yhdistelmä! Todella mukava ja joustava palvelu, ja lopuksi saimme vielä ilmaiset jäätelötkin. Taas kerran ihana sijainti meren vierellä.

Metaxia's restaurant Plataniaksessa

Malemesta pääsee Plataniakseen kätevästi bussilla tai jopa kävellen tai pyöräillen. Emme halunneet syödä kadun varrella olevissa pikaruokapaikoissa, joten silmiin osui jossain vaiheessa Metaxian perheravintola, joka sijaitsi hieman päätieltä suojassa. Täällä maistoin ensimmäisen kerran Bourekia, jossa on kesäkurpitsaa, perunaa ja vuohenjuustoa. Muut söivät valtavan salaattiannoksen, miekkakalaa ja pitsaa. Täällä alkupalaleipä tuotiin lämpimänä kauniissa korissa pöytään, ja hinta oli euron per henkilö. Lopuksi tarjottiin vielä ilmaiset suklaamousset, nam! Palvelu ei ollut niin ystävällistä kuin muualla, mutta ruoka oli huippuhyvää ja edullista.Kreetalla käydessä kannattaa ehdottomasti tutustua paikallisiin leipomoihin ja kahviloihin. Tässä vielä muutama kuva välipaloista ja ruoasta yleensä. Vastaan mielelläni Kreetaa koskeviin kysymyksiin, jos tätä lukee joku saarelle aikova! :)

Baklavaa: voitaikinaa, pähkinöitä ja siirappia!

Jäätelöitä paikallisessa leipomossa

Välillä piti istuutua kahville ja herkutella suklaakakulla!
Itse tehtyä jäätelöä. 

2 kommenttia:

  1. Ai että! Tekee mieli lähteä heti Kreetalle! Tai ylipäänsä Kreikkaan. Rodoksellakin oli erittäin hyvät ruuat! Kana souvlaki, tsatsiki..Moussaka! NAM! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni itsekin lähtisin takasin vaikka heti! :) Ruoka oli parasta, mutta myös se oli ihanaa että saatettiin istua syömässä monta tuntia. Ei sitä kovin usein kiireeltään täällä ehdi! :)

      Poista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover