perjantai 16. elokuuta 2013

Saksalaista ruokakulttuuria

Palasin tässä vähän aikaa sitten vaihdosta Etelä-Saksasta Würzburgista. Vietin siellä yhteensä reilut neljä kuukautta enkä vaihtaisi päivääkään. Vaihdossa tuli aika paljon kierreltyä ympäri Saksaa ja jonkin verran myös opittua paikallisesta kulttuurista. Voin suositella lämpimästä Saksaa vaihtokohteena, sillä maassa riittää ympäri vuoden nähtävää ja erilaisia tapahtumia unohtamatta ihania ihmisiä. Tästä syystä minulla on ollut pienoinen leipomistauko. Ennen kun palaan taas leipomisen pariin, halusin kirjoitella jotain saksalaisesta ruokakulttuurista ja suositella herkkuja, joita sain maistella!    


Saksalaiset tykkäävät käydä porukalla syömässä aamupalaa tai kiireisenä päivänä hakevat sitä kahvilasta ohi kävellessään. Kerran satuimme aamiaiselle, joka oli oikea taideteos ja niin hyvää. Yleensä ruokalistasta voi itse valita, mitä kaikkea haluaa ottaa, mutta tässä paikassa sai valita neljästä eri teemasta mieluisensa. Täytyy itsekin alkaa nähdä enemmän vaivaa aamupalaa tehdessä, niin päiväkin alkaa paremmin.

Päivisin tuli aika usein syötyä opiskelijaravintoloissa, joissa sai ensin valita haluaako esim. kalaa vai lihaa ja sen jälkeen, mitä lisukkeita ottaa niiden kanssa. Kaikista täytyi maksaa erikseen. Liian usein tuli otettua ranskalaisia, joita ei kyllä vähään aikaan tarvitse Suomessa syödä. Mikäli annoksessa ei ollut minkäänlaista kastiketta tuli valittua joko ketsuppi tai majoneesi. Tomaateista tykkäsin todella paljon, sillä niissä oli etikkainen kastike, mutta kasvisten määrä oli silti puutteellinen... 

Schnitzel ranskalaisten kera
Jonkin verran tuli myös maisteltua paikallisia oluita, vaikka en mikään oluen ystävä olekaan. Sanotaanko nyt niin, että kun Englannissa naisen pitäisi tilata vain puoli tuopillista olutta niin Saksassa tai ainakin Baijerissa voi rauhassa juoda kokonaisen ilman paheksuvia katseita. Monesti ne saattoivat maksaa hieman enemmän, sillä lasissa oli usein pantti, jonka sai takaisin sen palauttaessa. Würzburg oli kuitenkin enemmän viinikaupunki ja kesän aikana järjestettiin erilaisia viinijuhlia joka viikko. Toreilla oli erilaisia markkinoita, joista pystyi pientä naposteltavaa ostamaan. Currywurst ei oikein iskenyt, mutta Bratwurstia suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Saksalaisten mielestä sitä pitää syödä vain sinaapin kanssa, mutta hollantilaiset väittivät että ketsupin. 


Currywurstia ja makkarasämpylää
Paikallisten ruokaherkkujen lisäksi tuli jonkin verran käytyä kiinalaisia ruokia syömässä, sillä ne olivat edullisimpia kuin Suomessa. Suosittelen valmiiksi selvittämään ruokapaikkoja, sillä monesti turistinähtävyyksien vieressä ne ovat kalliimpia eikä monia paikkoja löydä shoppailukatujen vierestä. Vesi on monesti kalliimpaa kuin olut ja viini, sillä siihen jotenkin sisältyy tarjoilu, mutta kunnon ravintoloissa on kohteliasta jättää tippiä. Annokset saattavat alkuun näyttää pieniltä, mutta monesti niitä ei vaan jaksanut syödä. En kyllä vieläkään ymmärrä, miten pystyin syömään kokonaan (kuvassa näkyvän) pizzasalaatin... 

Kanarisottoa

Lasagnea

Pizzasalaattia ja kasvislaatikkoa
Loppuun vielä muutama sana jälkiruuista. Saksalaiset tykkäävät herkutella ja varsinkin kesällä jäätelöllä. Aina aurinkoisella säällä ihmiset istuivat jäätelökahviloissa tai kuljeksivat töttörö kädessä kaupungilla. Ihanin jäätelöannos oli, josta harmikseni en kuvaa ehtinyt ottaa, kun kioskissa paistettiin vohvelit asiakkaiden edessä. Niistä muotoiltiin jätskitöttörö, johon sai valita haluamansa täytteet, joissa ei koskaan pihistelty. Saksalaiset vaativat nimittäin laatua. Suomeenkin saisi tulla enemmän jäätelökahviloita, jossa voisi aina silloin tällöin herkutella!  

Suklainen unelma
Mansikkaherkku

2 kommenttia:

  1. Aivan laittoman hyvän näkönen tuo eka annos ja nuo jäätelöt!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä :) Vesi herahti kielelle aina noista jäätelöannoksista!

      Poista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover