sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Äidin vadelmakakku

Tänä vuonna en päässyt viettämään äitienpäivää äitini kanssa, mutta tämä kakku on siitä huolimatta omistettu hänelle, maailman parhaalle äidille. Olen hänelle kiitollinen todella monesta asiasta, kuten siitä, että osaan leipoa ja tehdä ruokaa. Tämäkin toimiva kakkuresepti vinkkeineen on peritty häneltä. Kiitos rakas äiti <3


Vadelmamousse kakun väliin
(kolmeen väliin halkaisijaltaan 24 cm:n kakussa)

3 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
200 g vadelmia
200 g valkosuklaata
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma jymäkäksi vaahdoksi ja lisää lopuksi sokerit. Sulata valkosuklaa ja lisää se ohuena nauhana jatkuvasti vatkaten kermavaahtoon. Murskaa vadelmat sauvasekoittimella ja lisää kermavaahdon joukkoon. Kiehauta sitruunamehu ja lisää siihen kuivaksi puristetut liivatelehdet. Lisää liivateseos ohuena nauhana jatkuvasti vatkaten täytteeseen. 

Itse kokoan kakkuni suoraan kakkulautaselle. Kakun reunojen alle laitan leivinpaperisuikaleet. Nostan ensimmäisen kerroksen suikaleiden päälle ja kostutan esimerkiksi mehulla tai maito-vaniljaseoksella. Alimmaiseen pohjaan laitan vähemmän kostuksetta, sillä kosteus kerääntyy helposti kakun alaosaan. Perunajauhoista tehty kakkupohja ei vaadi niin paljon kostuketta, kuin pelkästään vehnäjauhoista tehty. Itse laitan noin 0,5-1 dl kostuketta yhdelle kerrokselle. Irtopohjavuoan reunat asetan heti ensimmäisen kerroksen ympärille ja kokoan kakun siihen. Päälle vielä lautanen ja hieman painoa, niin kakusta tulee täydellisen muotoinen. 


Tässä vielä aina onnistuvan kakkupohjan ohje, joka löytyy myös täältä

Kuuden munan kakkupohja




6 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
(4 rkl tummaa kaakaojauhetta, mikäli teet suklaakakkupohjan)


Laita kananmunat huoneenlämpöön ennen leipomista.


Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisijaltaan noin 24 cm) esimerkiksi korppujauholla, mannaryyneillä tai sokerilla. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

Vaahdota munat ja sokeri kuivassa ja puhtaassa kulhossa kestäväksi vaahdoksi. Vatkaimen tehosta riippuen tämä kestää viidestä minuutista ylöspäin. Valmis munavaahto on vaaleaa ja paksua. Voit testata vaahdon valmiuden tiputtamalla taikinaa vatkaimesta vaahdon pintaan. Jos kuvio pysyy taikinan pinnalla hetken aikaa, vaahto on valmista. 


Lisää kuivat aineet siivilän läpi vähitellen munavaahtoon ja sekoita tasaiseksi varovasti nostellen esimerkiksi nuolijalla.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 45-60 minuuttia.Voit koittaa kypsyyttä puutikulla: Kypsän kakun sisältä ei jää taikinaa kiinni puutikkuun.



Kakun pursotuksiin käytin 5 dl pinkillä elintarvikevärillä värjättyä Flora Vispiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover