maanantai 16. heinäkuuta 2012

Karjalanpiirakat ja munavoi

Jokin aika sitten katsoin Anthony Bourdainin suomijakson netistä. Siinä herra sai paitsi nauttia suomalaisesta ruoasta, pääsi myös kokeilemaan karjalanpiirakoitten tekoa. Sitä katsellessani mietin, että onko tuo nyt edes niin vaikeaa ja työlästä kuin sanotaan.

Tänään ryhdyin sitten tuumasta toimeen, enkä omista edes piirakkapulikkaa. Normaali kaulin hoiti hommansa erinomaisesti, vaikka vähän huijasinkin ja siistin reunoja veitsellä. Tämä oli eka kerta, joten näistä ei nyt ihan hirveän nättejä tullut. Nämä ovat kuitenkin todellakin parempia kuin kaupasta ostetut mikrokarjalanpiirakat, varsinkin itsetehdyn munavoin kanssa. Osan täytetyistä karjalanpiirakoista laitoin raakana pakkaseen, josta ne voi sitten joskus myöhemmin paistaa välipalaksi. Suosittelen kyllä kokeilemaan itse!

Karjalanpiirakat
20 kpl

Puuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
8 dl maitoa
1/2 dl suolaa

Taikina:
1 dl kylmää vettä
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/4 dl vehnäjauhoja
15 g sulaa voita

Voiteluun:
40 g sulaa voita
1 dl maitoa

1. Keitä puuro paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen riisit ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito vähissä erissä koko ajan sekoittaen, ettäi puuro pala pohjaan. Kun maito on lisätty ja puuro kiehuu, pienennä lämpöä ja peitä puuro kannella. Anna hautua kypsäksi, sekoita usein. Lisää lopuksi suola ja jäähdytä.
2. Valmista taikina, kun täyte on jäähtynyt kunnolla. Lisää veteen suola ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää sula voi ja vaivaa taikinaa hetki käsin. Taikinan tulisi olla nyt sitkeää ja kiinteää.
3. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 20 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä kakkaroiksi. Laita muovin alle odottamaan.
4. Kauli kakkarat runsaasti jauhotetulla pöydällä piirakkapulikalla, kaulimella tai pastakoneella ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Kokoa kuoret pinoon muovin alle ja ripottele väliin aina hieman jauhoja.
5. Laita uuni lämpeämään 275 asteeseen. Levitä osa kuorista leivinpaperin päälle pellille ja sudi ylimääräinen jauho pois. Annostele puuroa 1-1 1/2 rkl kuorelle ja levitä se esimerkiksi kostean veitsen avulla melkein reunoihin saakka. Taivuta kuoren reunat puuron päälle ja rypytä ne etusormia ja peukaloita käyttäen. Paista uunissa 10-12 minuuttia, varo polttamasta.
6. Voitele valmiit piirakat voi-maitoseoksella ja peitä leivinliinalla.


Munavoi
20 annosta

8 munaa
100 g voita
1 tl suolaa

1. Laita voi huoneenlämpöön pehmenemään. Laita kananmunat kattilaan ja peitä ne vedellä. Kun vesi kiehuu, keitä kananmunia 12 minuuttia.
2. Muussaa voi haarukan avulla kulhossa. Lisää kuoritut kananmunat ja muussaa ne voin sekaan. Lisää lopuksi suola ja sekoita munavoi tasaiseksi.

Ulkomuoto kaipaa vielä hieman harjoittelua...

2 kommenttia:

  1. Itse tehdyt karjalanpiirakat ovat niin paljon parempia kuin kaupastaostetut. Nam,nam :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! En kyllä enää ikinä osta karjalanpiirakoita kaupasta! :D

      Poista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover