Leivontaniksit

Täältä löytyy hyödyllisiä vinkkejä ja niksejä leivontaan ja ruoanlaittoon.

Kädenlämpöinen neste

Testaa lämmitetyn nesteen lämpö näin: Tiputa tippa nestettä kyynärpäähäsi esimerkiksi vispilällä. Jos neste tuntuu kylmältä, se ei ole kädenlämpöistä. Jos neste ei tunnu kyynerpäässä miltään, se on kädenlämpöistä. Jos neste taas tuntuu hieman lämpimältä, se on kädenlämpöä lämpöisempää, ja sopii esimerkiksi kuivahiivalle.

Kestävä kananmunasokerivaahto 

Jos vatkaat munia ja sokeria, vaahdon pitää usein olla kestävää. Keston voi testata näin: Pysäytä vatkain ja nosta se ilmaan, ottaen samalla vähän taikinaa vatkaimiin. Piirrä taikinalla kulhossa olevan taikinan pintaan 8-kuvio. Jos kuvio pysyy taikinassa hetken aikaa, on vaahto kestävää. Jos kuvio häviää saman tien, jatka vatkaamista - muuten lopputulos voi lässähtää.

Vatkaaminen

Varmista, että vatkauskulho ja vatkain ovat täysin puhtaita. Nimittäin rasvaisessa tai kosteassa kulhossa munat ja kerma eivät vaahtoudu. Munat vatkautuvat myös paremmin huoneenlämpöisinä. Leivinjauhetta sisältävät taikinat kannattaa sekoittaa vaivaamatta.

Nopeampaa kohoamista

Tämä on vinkki, joka nopeuttaa kohoamista jonkin verran. Laske altaaseen hieman kädenlämpöistä lämpöisempää vettä ja aseta kohotettava taikina kulhossaan veteen. Peitä taikina liinalla. Tarkista, että vesi ei ole liian kuumaa tai kylmää, ja ettei se viilene liikaa kohotuksen aikana. Älä myöskään anna liinan kastua.

Onko kakku jo kypsää?

Työnnä hammastikku paistetun kakun tai esimerkiksi muffinssin sisälle, ota tikku ulos. Jos tikkuun jäi taikinaa, kakku ei ole vielä kypsä. 

Vesihaude 

Suomisanakirja.fi:n sanoin: "esim. Kypsentää, kuumentaa, jäähdyttää ruoka vesihauteessa astiassa joka pannaan vesikattilaan, vedellä täytetylle uunipannulle tms. siten, että ruoka-aine ei joudu kosketuksiin veden kanssa." Käytä esimerkiksi isoa kattilaa vedelle ja pienempää kattilaa, jossa on molemmilla puolilla "kahvat", kypsennykseen. Kattilan pohja osuu veteen - varo kuitenkin veden tai höyryn joutumista elintarvikkeeseen.
Pin It button on image hover