maanantai 27. elokuuta 2012

Herneenversojen kasvatus

Herneenversojen kasvatus on helppoa ja halpaa. Pienellä vaivalla kaupan kuivatuista herneistä saa ihanaa naposteltavaa (maistuvat herneiltä!), vihreää salaattiin, koristeita ruoka-annosten ja voileipäkakkujen päälle sekä makua keittoihin - vain mielikuvitus on rajana!
Hintaa tämmöiselle kasvatusprojektille ei tule paljoa: iso pussi multaa maksaa pari euroa, iso pussi herneitä jopa alle euron ja kasvatusastian saa ilmaiseksi esimerkiksi leikkaamalla maitopurkista alaosan talteen.Herneenversojen kasvatukseen tarvitset:

* Kuivattuja herneitä
* Multaa
* Kasvatusastian
* Hieman kelmua ja kastelukannun/-astian

Näin kasvatat herneenversoja: 

1. Liuota haluamasi määrä herneitä yön yli vedessä.
2. Laita esimerkiksi kermaviilipurkkiin, pakasterasiaan tai vaikkapa maitopurkista leikattuun alaosaan multaa ja painele päälle lionneet herneet. Älä laita herneitä liian tiheästi, vaan jätä hieman tilaa niiden välille.
3. Peitä siemenet ohuesti mullalla. Kastele kunnolla ja peitä tuorekelmulla, mutta jätä nurkkaan rako happia varten tai tee kelmuun reikiä. Laita herneet kaappiin tai muuhun pimeään paikkaan itämään. 

Pidä huoli siitä, ette herneet ovat koko ajan kosteita. Herneet alkavat itää parin päivän kuluessa – poista muovi ja laita mahdollisesti aurinkoiseen paikkaan, kun vihreää alkaa näkyä. Kastele herneitä vähintään muutaman kerran päivässä.

Noin kahden viikon päästä herneen pitäisi kiittää kasvattajaansa valmiilla versoilla. Jätä 1 cm versojen alaosasta leikkaamatta ja silloin versot kasvavat takaisin ainakin 2-4 kertaa. 
6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kannattaa! Helppoa, halpaa ja herkullista. ;)

   Poista
 2. Minä myös! Sopivat muuten kauniisti esim voileipäkakun kosristeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä idea! Näyttäisi varmasti kivalta! :)

   Poista
 3. Tahtoo myös kokeilla! Rakastan herneenversoja ja ostan aina tuoretta. Voisi kyllä alkaa itsekin kasvattaa :)

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Kuinka kauan kestää, että versot kasvavat noin 10-senttisiksi?

  VastaaPoista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover