lauantai 30. kesäkuuta 2012

Amerikkalainen omenapiiras


Mistä näitä amerikkalaisia reseptejä oikeen putkahtelee? Toissapäivänä tehtiin amerikkalaisia suklaamuffinsseja ja tänään tein tämän piirakan, kun äitini ja pikkusiskoni tulivat kylään (lue: teki mieli leipoa ja keksin sille hyvän syyn). En ole ihan hirveä omenapiirakoiden ystävä, mutta tämä piirakka muutti mieleni! Tämä oli ihan taivaallista vähän sulaneen vaniljajäätelön kanssa, kokeile vaikka itse! Alkuperäinen versio löytyy Leila Lindholmin kirjasta pala kakkua.

Ensi viikoksi lähden Helsingissä ja Tallinnassa käymään, saa nähdä mitä leivontaan liittyvää sieltä löydän. Melko pitkä päivitystauko siis tulossa, mutta muistakaa leipoa ja kokkailla ja kommentoida ja nauttia kesästä! 

Amerikkalainen omenapiiras

Taikina

150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
½ dl tomusokeria
1 kananmuna
½ rkl kylmää vettä

Täyte

6-7 isoa omenaa
1 rkl sitruunan mehua
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kanelia

Kuutioi kylmä voi ja nypi se jauhojen ja tomusokerin kanssa rakeiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi ja vaivaa vain sen verran, että muodostuu taikina. Älä sekoita liikaa, koska muuten taikina sitkistyy ja kadottaa ”murumaisuutensa”. Muotoile taikina palloksi, laita muoviin ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot kulhoon, lisää sitruunamehu ja sekoita.

Sulata puolet täytteen voista paistinpannulla ja lisää puolet sokerista ja kanelista. Lisää puolet omenalohkoista ja paista niitä hiukan pehmeämmäksi. Toista lopulla puolella täytteen aineista. Anna omenalohkojen jäähtyä kulhossa.

Jaa murotaikina kahtia niin, että toinen osa on toista hiukan suurempi. Aseta suurempi taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja kauli halkaisijaltaan noin 30 cm:n ja paksuudeltaan 5 mm:n pyöryläksi. Kierrä pyörylä kaulimen ympärille ja laske se halkaisijaltaan 24 cm piirasvuoan peitteeksi. Paina taikina varoen vuoan reunoille niin, että hiukan siitä riippuu reunojen ulkopuolella.

Täytä piirastaikina paistetuilla omenalohkoilla. Kaaviloi pienempi taikinapala halkaisijaltaan noin 25 cm:n pyöryläksi. Vatkaa kananmuna maitotilkan kanssa sekaisin ja voitele pyörylän reunat seoksella. Nosta taikinakansi paikoilleen.

Leikkaa reunan yli jäävä osa taikinasta pois ja taita pohjataikinan ylimääräinen osa kannen päälle. Rypytä reuna huolellisesti kiinni sormin. Nosta piirakkavuoka pellille ja voitele koko kans munaseoksella.


Ripottele päälle sokeria ja leikkaa kanteen pieniä viiltoja, kuin auringonsäteitä. Kypsennä piirasta uunin alimmassa osassa 180 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes se on kullanruskea. Anna jäähtyä ja nauti esimerkiksi vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa!


2 kommenttia:

  1. Missä asteessa piirakka paistetaan??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, hyvä että huomasit! Piirakka paistetaan 180 asteessa. :)

      Poista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover