maanantai 11. kesäkuuta 2012

Lemon curd eli sitruunatahnaLemon curdista on tullut lähiaikoina oikea hitti leivonnassa. Ei ihme, sillä tätä ihmeainetta voi käyttää mielikuvituksen rajoissa vaikka mihin.

Itse tehtyä lemon curdia voi laittaa esimerkiksi paahtoleivän päälle, syödä vohveleiden kanssa tai laittaa keksien ja kakkujen väliin. Siitä voi valmistaa myös sitruunakermaa, johon löytyy ohje täältä. Tällä ohjeella valmista tahnaa tulee noin kolme desiä.

Lemon curd eli sitruunatahna
noin 3 dl

2 tl sitruunan hienoksi raastettua kuorta ja
0,5 dl sitruunasta puristettua mehua (1-2 sitruunaa)
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl voita

Pese sitruunat huolellisesti. Raasta sitruunat ja purista mehu.

Valmista vesihaude. Tarvitset kaksi astiaa: Laita isomman kattilan pohjalle pari senttiä vettä (kuva 1) ja laita se kiehumaan. Toisen astian tulee olla teräksinen kulho tai pienempi kattila, jonka pohja ei saa koskea isomman kattilan pohjalla olevaan veteen, kun se laitetaan sen päälle.

Kun vesi isossa kattilassa kiehuu, laita kaikki ainekset pienempään kulhoon ja laita se isomman kulhon päälle. Sekoita aluksi seosta vispilällä, kunnes voi sulaa. Kun voi on sulanut, vispaa seosta vähitellen voimakkaammin, kunnes seos paksuuntuu. Sitruunatahna on valmista, kun sillä voi peittää lusikan ilman, että se valuu pois (kuva 4).

Kaada sitruunatahna astiaan, esimerkiksi tiiviiseen pakasterasiaan tai kannelliseen lasipurkkiin. Laita jääkaappiin ja anna jäähtyä kunnolla ennen käyttöä. Lemon curd säilyy tiiviissä astiassa noin kaksi viikkoa.

2 kommenttia:

  1. Itse ei ole vielä Lemon curdiin tullut tutustuttua, mutta Lime curdiin kylläkin ihastuin! Se sopii niin moneen mm. lusikkaleipien täytteeksi, mutta tekee kermavaahdosta erityisen ihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo kokeillut, mutta se on varmasti hyvää! Ehkä ensi kerralla teen sitten sitä. :)

      Poista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover