torstai 21. kesäkuuta 2012

Mansikkapavlova




Miehellä sattui taas työpäivä juhannusaaton illalle. Päätimme sitten viettää juhannusta tänään, söimme kesäistä ruokaa ja jälkkäriä sekä teimme muita kivoja kesäjuttuja. Jälkkärinä meillä oli mansikkapavlovaa, jota tarjosimme puolison vanhemmillekkin. 

Pavlovapohjan voi tehdä jo aikaisemmin, sillä kuivuminen vain parantaa sitä. Täyte kuitenkin laitetaan vasta ennen tarjoilua, koska se voi sitkistää pohjaa. Tämä on niin epätäydellisen murenevaa, mutta silti täydellisen kaunista ja herkullista! Pavlovahan on nimetty kuuluisan balettitanssijan Anna Pavlovan mukaan - Ehkä se kielii herkun kepeydestä ja rakastettavasta mausta.

Mutta tarvitseeko tätä reseptiä enempää edes kehua? Marenkia, kermavaahtoa ja tuoreita mansikoita, tätä yhdistelmää ei voita mikään! Vielä ehtii tekemään juhannusherkuksi. :)

Mansikkapavlova
Kahdeksalle

Pohja
4 kananmunan valkuaista
2 1/2 dl sokeria
2 tl peruna- tai maissitärkkelysjauhoa
1 tl viinietikkaa tai sitruunanmehua

Täyte
3dl kuohukermaa
Mansikoita (tai muita marjoja)

tomusokeria

1. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Piirrä leivinpaperiin ympyrä esimerkiksi kakkuvuoan avulla. Muista laittaa piirretty kuva peltiin päin, ettei marenkiin tule mustetta!
2. Erottele kananmunanvalkuaiset puhtaaseen teräksiseen kulhoon tai kattilaan. Vatkaa valkuaisia noin minuutin verran, kunnes vaahto alkaa jo jämäköityä (Tässä kohdassa näyttää samalta kun alhaalla olevassa kuvassa 1). Lisää sitten puolet sokerista vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. 
3. Lisää toiseen puoleen sokerista tärkkelysjauho. Lisää tärkkelyssokeriseos vaahtoon vähitellen edelleen vatkaten ja vatkaa seosta kunnes se on kovaa ja kiiltävää, eli voit kääntää kulhon ylösalaisin taikinan valumatta (Näyttää samalta, kuin kuvassa 2). Lisää etikka tai sitruunan mehu ja vatkaa nopeasti sekaisin.
4. Nostele marenkivaahto leivinpaperin päälle piirretyn ympyrän sisään. Jätä pohjan keskelle matala kohta (noin puolet taikinasta) ja kasaa loppu taikina reunoiksi, jotta täytteelle jää ”pesä”.
5. Kypsennä marenkia uunin alatasolla kaksi tuntia. Anna sen jälkeen marengin jäähtyä ja kovettua sammutetussa uunissa. Älä avaa uunia kesken paistamisen tai lyhennä paistoaikaa.
6. Juuri ennen tarjoilua, vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja nostele se marenkipohjan sisään. Lisää mansikat kerman päälle ja koristele halutessasi siivilöidyllä tomusokerilla.


4 kommenttia:

  1. Hei tää blogi vaikuttaa tosi kivalle! En oo vielä yhenkää leivontablogin lukija nii nyt on sopiva aika liittyy semmoseenki! :)

    VastaaPoista
  2. Tähän jään kyllä lukijaksi!! ((8 MEEE LIKEEYYY!

    VastaaPoista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover