torstai 19. heinäkuuta 2012

Mansikkakääretorttu


Olen ollut pienempänä kyllä varsinainen leipuri: Paras kaverini ja minä aloitimmen kerran leipomaan kakkua, johon oli tarkoitus tulla suklaamoussea. Teimme kakkupohjan, josta tuli lätty. Emme lannistuneet, vaan teimme toisen kakkupohjan, josta siitäkin tuli lätty. Laitoimme suklaamoussen lättyjen keskelle. Kakku ei koskaan tullut syödyksi. Tämä on ollut minun ja kaverini ainainen naurun aihe, mutta nykyään molemmilla pysyy kyllä kauha kädessä!

Jos jollain teistä on joskus ollut ongelmia kakkujen ja esimerkiksi kääretorttujen lässähtämisessä, niin syy saattaa olla munavaahdossa. Jos sitä ei nimittäin vatkaa kunnolla, kakku lässähtää varmasti. Kotitaloustunneilla yläasteella opin hyvän vinkin: Pysäytä vatkain ja nosta se ilmaan, ottaen samalla vähän taikinaa vatkaimiin. Piirrä taikinalla kulhossa olevan taikinan pintaan 8-kuvio. Jos kuvio pysyy taikinassa hetken aikaa, on vaahto kestävää. Jos kuvio häviää saman tien, kannattaa jatkaa vatkaamista.

Kuivat aineet ovat myös kriittinen juttu, sillä ne pitää sekoittaa taikinaan äkkiä ja varovasti, ettei vaahto laskeutuisi. Itse tykkään käyttää nuolijaa tähän hommaan. Uuni kannattaa myös laittaa päälle etukäteen, ettei taikina joudu odottamaan kauaa huoneenlämmössä.

Ja tämän kauhean pitkän infojutun jälkeen siihen kääretorttuun! Eilen tarjosimme kääretorttua puolison vanhemmille ja perhetutuille, ilmeisesti maistui hyvältä, kun katosi tarjottimelta hetkessä. Kääretortusta saa kyllä kauniin tarjottavan helposti ja tuoreet mansikat sopivat tähän ihan mahtavasti!



Kääretorttu

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 1/2 dl vispikermaa
250 g (1 prk) maitorahkaa
2-3 dl mansikoita
sokeria
vaniljasokeria
tomusokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri kestäväksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi munavaahtoon ja sekoita varovasti nostellen tasaiseksi.
2. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa n. 10 minuuttia.
3. Kumoa pohja sokerilla ripotellulle leivinpaperille. Anna jäähtyä ja irrota sitte pohjapaperi.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita maitorahka varovasti joukkoon. Levitä rahka-kermavaahto kääretorttulevyn päälle, mutta jätä yhteen sivuun tyhjää (katso kuva alhaalla, näin on helpompi rullata, kun täyte ei pursua ulos.). Viipaloi päälle mansikat. Kääri kääretorttu kevyesti rullalle käyttäen leivinpaperia apuna. Pyöräytä kääretorttu niin, että saumakohta jää sen alle.
5. Siivilöi kääretortun päälle runsaasti tomusokeria. Koristele mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.


1 kommentti:

  1. Kiitos vinkistä, kuinka estää vaahdon lässähtäminen. Kananmunien kannattaa myös olla riittävän lämpimiä :) Käärretorttu on niin hyvää!

    VastaaPoista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover