Saatan sanoa tätä aika usein, mutta nämä ovat kyllä tähänastisista tekemistäni sämpylöistä parhaat! Ihanan kuohkeita ja pehmoisia näistä tekee löysä taikina ja kohotus, joten älä laita liikaa jauhoja ja anna sämpylöiden kohota rauhassa. Porkkanasämpylät säilyvät kauemmin pehmeinä, jos laitat ne paiston jälkeen keittiöpyyhkeen sisälle.
Kuohkeat porkkanasämpylät
20 kpl
5 dl vettä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta (3-5 porkkanaa raastettuna)
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita/-leseitä
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
jauhoja leipomiseen
1. Kuumenna vesi hieman ihonlämpöä kuumemmaksi. Lisää sokeri, suola ja porkkanaaraaste. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se sekaan tässä vaiheessa. Lisää hiutaleet ja sekoita. Lisää puolet jauhoista ja kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna. Lisää loput jauhot ja öljy, vaivaa taikinaksi. Taikina saa tarttua sormiin ja olla hieman löysää! Anna kohota liinan alla 30-60 min.
2. Lämmitä uuni 225-asteeseen. Levitä paljon jauhoja pöydälle ja kumoa noussut taikina. Jaa taikina kahteenkymmeneen osaan ja pyörittele osat sämpylöiksi. Nosta sämpylät pellille ja anna nousta liinan alla 10-20 minuuttia.
3. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.
Heiii voiko tähän laittaa esimerkiks 2dl kaurahiutaleita ja 9-10dl vehnäjauhoja? Ja voiko osan vehnäjauhoista korvata sämpyläjauhoilla? Muutin juuri omaan kotiin ja ajattelin alkaa tekemään leipää itse ainakin välillä, tämä vaikuttaa kovin houkuttelevalta ohjeelta :3
VastaaPoistaHei, kyllä voit laittaa noin. :) Onnea uuteen kotiin! (;
PoistaKiitos tästä ohjeesta ! :)
VastaaPoistaKokeilin, hieman muunneltuna kyllä, ja hyviä tuli :) poikaystäväkin ilahtui, kun töistä tullessaan kotona tuoksui uunituore sämpylä. Sen suihin upposkin puolet ;)
Kiva kuulla että maistui! Poikaystävää on kyllä kiva yllättää vastaleivotuilla sämpylöillä. (:
PoistaNam, nää olikin todella hyviä!
VastaaPoistaVoi että, suosittelen kaikille ohjetta!! tuli maailman parhaita sämpylöitä! Kiitos paljon ohjeesta :)
VastaaPoistaKiitos reseptistä. Meinaan nyt rueta tekemään!
VastaaPoistaVoiko tuossa käyttää ihan mitä vaan öljyä (esim. auringonkukka)
VastaaPoistaRuokaöljy, Oliiviöljy, Auringonkukkaöljy, Rypsiöljy käy noista ainakin kukin. 10/30 tms. moottoriöljyä EI saa käyttää leivontaan!
VastaaPoistaHyvä huomio Anonyymi! Mikä tahansa ruokaöljy käy, mutta moottoriöljyä ei ehkä kannata tuoda keittiöön ;)
VastaaPoistaKiitoksia huippuhyvästä ohjeesta! Mie lisäsin sämpylöihin vielä kaurasuurimoita ja auringonkukansiemeniä niin huh oli hyviä! :)
VastaaPoistaOle hyvä vaan ja kiitos kommentistasi! Ihanaa kuulla että sämpylät maistuivat! :)
VastaaPoistaTodella hyviä oli!! Tuunasin vähän ruisjauholla ja kurpitsansiemenillä!! Kiitos reseptistä
VastaaPoistaLöysin tänne toisesta blogista, ja on muuten hyviä sämpäleitä :) Laitoin kaurahiutaleiden lisäksi vielä ruisleseitä ja pellavansiemenrouhetta, kun tykkään vähän rouheammasta jäljestä.. Ja oon tehnyt näitä nyt kahdesti viikon sisällä, eli todellakin hyviä on!
VastaaPoistakäytin veden sijaan maitoa, tosi hyviä! kiitos ohjeesta :)
VastaaPoistaMaistuvia sämpylöitä, nämä ovat myös lasten suurta herkkua,
VastaaPoistaTällä ohjeella jopa mies tekee herkullisia sämpylöitä. Suosittelen ja kiitos reseptistä. Muksut syö näitä ihan hulluna. :)
VastaaPoistaTodella hyviä tuli :) käytin itse 2,½ dl vettä, 2½ maitoa, Sämpyläjauhoja (noin. 8 dl) ja sekä öljyn korvasin 50gm voita. :)
VastaaPoistaTodella hyvä ohje! Juuri takina kohoamassa :D on tullut monta kertaa jo tehtyä tällä ohjeella ja on niin hyvää! :) Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaVoin sanoa että kyllä onnistuu mutterin vääntäjältäkin tuo sämpylän teko. On niiiiin hyvä ohje, ja taikina nousi kohisten.
VastaaPoistaNyt kiinnostaa kuinka onnistuu vaikka näkkileivän teko. Löytyykö ohjeita?
Kiitos ohjeesta, tällä on tullut parhaat koskaan leipomani sämpylät! Täytyypä jatkossa vielä kokeilla noita edellämainittuja muunnelmia.
VastaaPoistaKiinnostuin ja takuulla kokeilen
VastaaPoistaKiinnostuin ja takuulla kokeilen
VastaaPoistaHyviä ovat,pehmeitä ja kuohkeita! Kolmatta kertaa teen ja tämä jää vakio ohjeeksi :) Porkkanat loppuneet niin korvasin tällä kertaa ne puuron jämillä.
VastaaPoistaToimii myös hyvin niin, että käyttää reilusti enemmän kaurahiutaleita (esim 8 dl) ja vähemmän venhäjauhoja (noin 3 dl). Laiskana jätän vielä monesti porkkanaraasteen pois, mutta lopputulos on muunteluista huolimatta takuuvarma :)
VastaaPoista