perjantai 27. heinäkuuta 2012

Kuohkeat porkkanasämpylät

Saatan sanoa tätä aika usein, mutta nämä ovat kyllä tähänastisista tekemistäni sämpylöistä parhaat! Ihanan kuohkeita ja pehmoisia näistä tekee löysä taikina ja kohotus, joten älä laita liikaa jauhoja ja anna sämpylöiden kohota rauhassa. Porkkanasämpylät säilyvät kauemmin pehmeinä, jos laitat ne paiston jälkeen keittiöpyyhkeen sisälle.


Kuohkeat porkkanasämpylät
20 kpl

5 dl vettä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta (3-5 porkkanaa raastettuna)
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita/-leseitä
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
jauhoja leipomiseen

1. Kuumenna vesi hieman ihonlämpöä kuumemmaksi. Lisää sokeri, suola ja porkkanaaraaste. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se sekaan tässä vaiheessa. Lisää hiutaleet ja sekoita. Lisää puolet jauhoista ja kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna. Lisää loput jauhot ja öljy, vaivaa taikinaksi. Taikina saa tarttua sormiin ja olla hieman löysää! Anna kohota liinan alla 30-60 min.
2. Lämmitä uuni 225-asteeseen. Levitä paljon jauhoja pöydälle ja kumoa noussut taikina. Jaa taikina kahteenkymmeneen osaan ja pyörittele osat sämpylöiksi. Nosta sämpylät pellille ja anna nousta liinan alla 10-20 minuuttia.
3. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.

25 kommenttia:

  1. Heiii voiko tähän laittaa esimerkiks 2dl kaurahiutaleita ja 9-10dl vehnäjauhoja? Ja voiko osan vehnäjauhoista korvata sämpyläjauhoilla? Muutin juuri omaan kotiin ja ajattelin alkaa tekemään leipää itse ainakin välillä, tämä vaikuttaa kovin houkuttelevalta ohjeelta :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kyllä voit laittaa noin. :) Onnea uuteen kotiin! (;

      Poista
  2. Kiitos tästä ohjeesta ! :)
    Kokeilin, hieman muunneltuna kyllä, ja hyviä tuli :) poikaystäväkin ilahtui, kun töistä tullessaan kotona tuoksui uunituore sämpylä. Sen suihin upposkin puolet ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että maistui! Poikaystävää on kyllä kiva yllättää vastaleivotuilla sämpylöillä. (:

      Poista
  3. Nam, nää olikin todella hyviä!

    VastaaPoista
  4. Voi että, suosittelen kaikille ohjetta!! tuli maailman parhaita sämpylöitä! Kiitos paljon ohjeesta :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos reseptistä. Meinaan nyt rueta tekemään!

    VastaaPoista
  6. Voiko tuossa käyttää ihan mitä vaan öljyä (esim. auringonkukka)

    VastaaPoista
  7. Ruokaöljy, Oliiviöljy, Auringonkukkaöljy, Rypsiöljy käy noista ainakin kukin. 10/30 tms. moottoriöljyä EI saa käyttää leivontaan!

    VastaaPoista
  8. Hyvä huomio Anonyymi! Mikä tahansa ruokaöljy käy, mutta moottoriöljyä ei ehkä kannata tuoda keittiöön ;)

    VastaaPoista
  9. Kiitoksia huippuhyvästä ohjeesta! Mie lisäsin sämpylöihin vielä kaurasuurimoita ja auringonkukansiemeniä niin huh oli hyviä! :)

    VastaaPoista
  10. Ole hyvä vaan ja kiitos kommentistasi! Ihanaa kuulla että sämpylät maistuivat! :)

    VastaaPoista
  11. Todella hyviä oli!! Tuunasin vähän ruisjauholla ja kurpitsansiemenillä!! Kiitos reseptistä

    VastaaPoista
  12. Löysin tänne toisesta blogista, ja on muuten hyviä sämpäleitä :) Laitoin kaurahiutaleiden lisäksi vielä ruisleseitä ja pellavansiemenrouhetta, kun tykkään vähän rouheammasta jäljestä.. Ja oon tehnyt näitä nyt kahdesti viikon sisällä, eli todellakin hyviä on!

    VastaaPoista
  13. käytin veden sijaan maitoa, tosi hyviä! kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  14. Maistuvia sämpylöitä, nämä ovat myös lasten suurta herkkua,

    VastaaPoista
  15. Tällä ohjeella jopa mies tekee herkullisia sämpylöitä. Suosittelen ja kiitos reseptistä. Muksut syö näitä ihan hulluna. :)

    VastaaPoista
  16. Todella hyviä tuli :) käytin itse 2,½ dl vettä, 2½ maitoa, Sämpyläjauhoja (noin. 8 dl) ja sekä öljyn korvasin 50gm voita. :)

    VastaaPoista
  17. Todella hyvä ohje! Juuri takina kohoamassa :D on tullut monta kertaa jo tehtyä tällä ohjeella ja on niin hyvää! :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  18. Voin sanoa että kyllä onnistuu mutterin vääntäjältäkin tuo sämpylän teko. On niiiiin hyvä ohje, ja taikina nousi kohisten.
    Nyt kiinnostaa kuinka onnistuu vaikka näkkileivän teko. Löytyykö ohjeita?

    VastaaPoista
  19. Kiitos ohjeesta, tällä on tullut parhaat koskaan leipomani sämpylät! Täytyypä jatkossa vielä kokeilla noita edellämainittuja muunnelmia.

    VastaaPoista
  20. Kiinnostuin ja takuulla kokeilen

    VastaaPoista
  21. Kiinnostuin ja takuulla kokeilen

    VastaaPoista
  22. Hyviä ovat,pehmeitä ja kuohkeita! Kolmatta kertaa teen ja tämä jää vakio ohjeeksi :) Porkkanat loppuneet niin korvasin tällä kertaa ne puuron jämillä.

    VastaaPoista
  23. Toimii myös hyvin niin, että käyttää reilusti enemmän kaurahiutaleita (esim 8 dl) ja vähemmän venhäjauhoja (noin 3 dl). Laiskana jätän vielä monesti porkkanaraasteen pois, mutta lopputulos on muunteluista huolimatta takuuvarma :)

    VastaaPoista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover