keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

RuissämpylätRuissämpylät ovat sämpylävalikoiman terveellisimmästä päästä - etenkin kun ne leipoo itse. Itse olen melko kriittinen leipäreseptien suhteen, joten hyväksi todettuja reseptejä käytetään aina kyllästymiseen asti. Nyt aikaisempi resepti vaihtui näihin terveellisiin ja helppotekoisiin ruissämpylöihin, jossa osa valkoisista jauhoista on korvattu ruisjauhoilla ja -leseillä. 

Leivän kohotuksessa pätee lähes aina sääntö, että mitä kauemmin kohottaa, sitä kuohkeampia leivistä tulee. Sama näiden sämpylöiden kanssa, eli jos aikaa on, näiden kohotusaikaa voi pidentää. Jos sämpylöitä ei jaksa alkaa erikseen pyörittelemään, niin ruissämpylät voi myös leikata suoraan taikinatangosta kuten minä tein tällä kertaa.

Ruissämpylät
18 kpl

1. jauhojen imellytys:

5 dl vettä
1 1/2 dl vehnäleseitä
3 dl ruissihtijauhoja
1/2 dl öljyä

2. taikina:

50 g hiivaa
1/2 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
n. 8 dl vehnäjauhoja

Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita kulhossa ruisjauhot ja leseet. Imellytä jauhot ja leseet kaatamalla poreileva vesi niiden päälle ja sekoita. Lisää joukkoon öljy ja peitä kulho leivinliinalla. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Murenna hiiva ja liuota se 1/2 desilitraan haaleaa vettä. Yhdistä liuennut hiiva imellettyihin jauhoihin. Lisää suola, siirappi ja vehnäjauhot niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Ripota taikinan pinnalle vehnäjauhoja ja jätä se kohoamaan 30-40 minuutiksi liinan alle.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa se kimmoisaksi. Leivo pyöreitä sämpylöitä tai leikkaa palasia taikinatangosta. Kohota leivinliinan alla 30-40 minuuttia.

Paista sämpylät uunin keskiosassa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Ruissämpylät ovat parhaimmillaan paistotuoreina, mutta säilyvät leipälaatikossa 3-5 päivää ja pakkasessa noin 9 kuukautta.

2 kommenttia:

  1. Kehumisen arvoisia sämpylöitä! Tehnyt pari kertaa ja teen jatkossakin. Lisäilen välillä jotain uutta kuten rouheita, siemeniä jne mausteita. Hyvä ohje!

    VastaaPoista
  2. Minkä tyyppisiä mausteita suosittelet? Pidän itse maustetuista ruuista ja toivon vähän sähäkkyyttä ruoka aineisiin. En tarkoita että pitäisi tulla hiki pintaan. Mutta sellaista josta jää pitkä jälkimaku.

    Mutterin vääntäjä.

    VastaaPoista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover