maanantai 10. syyskuuta 2012

Viiliä!


Viili jakaa mielipiteitä: sitä joko rakastaa tai sitten sitä ei siedä ollenkaan. Itse muistan kun pienenä söin viilistä ensin sen kermakerroksen, sitten lisäsin aina kanelia ja sokeria jokaisen syödyn lusikallisen jälkeen. Lopputulos oli siis todella "terveellinen".

Opiskelijana kyllä arvostaa kaikkea, mitä voi tehdä halvalla itse. Viilin tekoon ei tarvitse kuin purkin maitoa ja viiliä. Itse käytän punaista maitoa ja myös melko rasvaista viiliä, mutta myös kevyemmillä aineksilla pitäisi viiliä syntyä. 

Viiliä voi tehdä esimerkiksi sekoittamalla kaksi ruokalusikallista viiliä ja kaksi desiä maitoa. Näin yhteen purkkiin viiliä (n. 8 ruokalusikallista) sekoitetaan 8 dl maitoa. Itse sekoitan ainekset vispilällä kulhossa ja kaadan sitten astioihin. Astiaksi käyvät oikeastaan mitkä tahansa astiat vanhoista viilipurkeista jälkiruokakulhoihin, mutta itse tykkään käyttää kannellisia purkkeja. Purkin tulisi myös olla ennemmin melko laakea, kuin korkea. Kulhot peitellään liinalla ja annetaan sitten olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään asti. 

Kun viiliin on tullut kermainen päällys, ne kannattaa peittää kannella tai muovilla ja laittaa jääkaappiin. En ole oikein varma itsetehdyn viilin säilyvyydestä, mutta luulen, että ainakin viikon säilyy hyvin. Hajusta tunnistaa varmasti pilaantuneen viilin.

Yhteishintaa n. viidelle kipolliselle viiliä tuli vain hieman yli euron, ei siis todellakaan paljon. Myös itsetehtyä viiliä voi käyttää seuraavan satsin "juurena". Ja viili on hyvää ja etenkin terveellistä marjojen kanssa nautittuna!
6 kommenttia:

 1. Oh, herkullisen näköisiä kuvia... Tätä vois melkeen itsekin kokeilla, ainakin lapsena sitä oli viilin ystävä ^__^ Nyttemmin ei ole tullutkaan syötyä, en edes muista milloin viimeksi... o__O Vaan kyllä nää kuvat saa taas veden herahtamaan kielelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi kiitos! Kannattaa kokeilla, ei ainakaan tuu kalliiksi vaikkei sitten tykkäiskään. ;)

   Poista
 2. Ukki teki aina itse viilit ja piimän kun olin pikkukakara :) viiliä en muista maistelleeni, mutta piimä oli älyttömän hyvää. Kai tätä voisi kokeilla, oon suuri viilinystävä :)

  VastaaPoista
 3. Oi viili ! Yksi asia joka on tyystin kadonnut elämästä on viili 'lyhytjärkisenä' :D, kun muutin Keski-Eurooppaan. Sitä tekee usein mieli. Suussa sulavaa vadelmahiloa erilaisin olomuodoin olisi, muttei sitä viiliä!
  Valkoiset vadelmat ovat hyviä. Valkoisiin mansikoihin en ole toistaiseksi tykästynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viili on kyllä semmoinen herkku, että sitä tulee ikävä aina välillä. ;) Itse en ole koskaan maistanut valkoisia mansikoita, nämä valkoiset vadelmatkin olivat mulle ihan uusi juttu.

   Poista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover