sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kuuden munan kakkupohja

Tämä kuuden munan kakkupohja kuuluu äidiltäni saamiini luottoresepteihin. Vanha sähkövatkaimeni sanoi vihdoin sopimuksensa irti, ja oli jo aikakin, kun tavallinen kakkupohjakaan ei enää meinannut onnistua. Uudella sähkövatkaimella munien vatkausaika vaihtelee neljän ja kuuden minuutin välillä. Joka tapauksessa kakusta tulee tällä ohjeella aina ihanan pehmeä ja kuohkea!



Kuuden munan kakkupohja

6 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
(4 rkl tummaa kaakaojauhetta, mikäli teet suklaakakkupohjan)

Laita kananmunat huoneenlämpöön reilusti ennen leipomista.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisijaltaan noin 24 cm) esimerkiksi korppujauholla tai mannaryyneillä. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

Vaahdota munat ja sokeri kuivassa ja puhtaassa kulhossa kestäväksi vaahdoksi. Vatkaimen tehosta riippuen tämä kestää viidestä minuutista ylöspäin. Valmis munavaahto on vaaleaa ja paksua. Voit testata vaahdon valmiuden tiputtamalla taikinaa vatkaimesta vaahdon pintaan. Jos kuvio pysyy taikinan pinnalla hetken aikaa, vaahto on valmista. 

Lisää kuivat aineet siivilän läpi vähitellen munavaahtoon ja sekoita tasaiseksi varovasti nostellen esimerkiksi nuolijalla.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 45-60 minuuttia.Voit koittaa kypsyyttä puutikulla: Kypsän kakun sisältä ei jää taikinaa kiinni puutikkuun.


Kakkuvinkkejä:

- Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat paremmin kuin kylmät
- Jos kakkupohja lässähtää, syynä on todennäköisimmin huonosti vaahdotettu muna-sokerivaahto 
- Kakun leikkaus osiin helpottuu, kun pakastat ja leikkaat sen hieman kohmeisena. Näin voit tehdä kakkupohjan reilusti ennen juhlaa.
- Muista kostuttaa kakku ennen täyttöä: kakun täytteistä riippuen hyvä ohjenuora on puoli desilitraa nestettä per yksi kananmuna.
- Kostuta kakku pullasudilla esimerkiksi vaniljalla maustetulla maidolla tai mehulla.

    4 kommenttia:

    1. Valtavan kaunis tuo ensimmäinen täytekakku :) Maistuikin varmasti mahtavalta!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Se on kyllä kaunis, koristelu on äitini käsialaa. :) Mansikat ja kerma on jotain niin täydellistä yhdessä <3

        Poista
    2. tuleeks toi kuudenmuna kakkupohja tohon suklaakakkuun ? ;)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kyllä, lisäät vaan 2 rkl kaakaojauhetta taikinaan muiden jauhojen yhteydessä, jos haluat suklaakakkupohjan. :)

        Poista

    Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

    Pin It button on image hover