sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Luukku 9: Macarons


Kiitos Lékué, että pelastit minut macaronien epäonnistumiselta! Sain vihdoin ehkä neljännen kokeilukerran jälkeen macaronit onnistumaan. Macaronien tekemiseen käytin Lékuén Decomax -koristelukynää ja macaronmattoa, joiden avulla macaronien tekeminen oli helppoa, eikä todellakaan niin pelottavaa kuin aikaisemmin. Lékuén macaron-setti on muuten upea lahjaidea, ja sellaisen voi hankkia vaikkapa Kokkimanilta

Macaronien variaatio on valtava, sillä täytteitä ja värejä on kaikkiin tilaisuuksiin. Käsistään kätevä tekaisee macaronit joululahjaksi ja täytteeksi sopii mikä tahansa jouluinen maku tai väri. Jos olet joskus epäonnistunut macaronien tekemisessä, yritä uudelleen. Kukaan ei ole mestari syntyessään, ja nämä herkut todellakin ovat todiste siitä!

Tässä on nyt melko tarkka ohje macaronien tekemiseen. Suosittelen katsomaan vaikkapa tämän videon, josta näkee millaista taikinan koostumuksen tulee olla. Itse olen aina sekoittanut taikinaa ihan liikaa, ja loppujen lopuksi taikina on levinnyt rumasti pellillä. Valkuaisten tulisi antaa vanheta päivä huoneenlämmössä, mutta onnistuu kyllä muutenkin. Tekemäni macaronit eivät vielä olleet ihan täydellisiä, mutta ainakin maistuivat todella hyviltä. Harjoitus tekee mestarin!


Macarons

100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria
väriainetta

Sekoita keskenään mantelijauhe sekä tomusokeri. Siivilöi useamman kerran, jotta seoksesta tulee varmasti tasaista.


Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää. Lisää mahdollinen väriaine varovasti.
Sekoita manteli- ja tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Taikina ei saisi olla liian kovaa, mutta ei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta sekoittaessa laittamalla pienen nokareen taikinaa leivinpaperille - tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä suuria huippuja. Jos jää, taikinaa tulee sekoitella vielä PIENI hetki.


Laita taikina pursotinpussiin tai koristelukynään, jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten, ja anna sen jälkeen niiden levätä noin tunnin verran. Lämmitä uuni 150 asteeseen ja paista macaroneja keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä. Kuoret voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin.


Photobucket Photobucket Photobucket

3 kommenttia:

  1. täytteen ohje :-) ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytteeksi tein pätkisganachen: lämmitin puoli desilitraa kermaa kattilassa höyryäväksi, lisäsin n. 100 g pätkiksiä ja sekoitin tasaiseksi. Macaronien täytteeksi sopii mikä tahansa tahmainen täyte, joka pitää kuoret yhdessä. Esimerkiksi lemon curd, hillo tai suklaaganache. :)

      Poista

Kommenttien saaminen on aina mukavaa!

Pin It button on image hover